divendres, 7 de març del 2008

El càrtel sacerdotal europeo.


(Sigue traducción al castellano)


Potser és una apreciació personal, però sembla que, cada vegada més, l'herència del racionalisme postreinaxentista va cobrant poc a poc forma a Europa en forma d'escepticisme religiós, entès no només com el questionament moral de les creences espirituals, sinó principalment com l'abandó de les pràctiques religioses organitzades i controlades per la jerarquia. El desafectament de la societat a la església heterodoxament entesa, bé per convenciment combatentment ateu, bé per indolència agnòstica hedonista, o bé per una complerta manca de sintonia amb la nomenclatura cristiana, alimenta el laïcisme, l'enemic dels nostres “capos” espirituals.

També l’Islam, l’altra principal religió del llibre, emergent avui a Europa per l’arribada de nos habitants, veurà mermada molt aviat la seva influència per un fenomen irremeiable: Les noves generacions no podran assimilar el camí que els porti des de pràctiques criptomedievalistes fins a la modera societat de consum, amb la seva llibertat de comportaments. I la majoria, integrant consum, tecnologia i llibertat de pensament en un sòl model, abandonarà la pràctica activa de una religió que no podrà acostar-se, ni de lluny, a conjuminar la seva vida quotidiana amb el dogma de fe. Tot i això sempre quedarà un pòsit de creients, en una posició de quasi-esquizofrènia moral, quina vinyeta il·lustrada els podria dibuixar amb un ull fix en l’Alcora i l’altre en les minifaldilles (o lectures, o amistats, o treballs o universitats) de les seves dones i filles, emancipades gràcies a la immersió educativa obligatòria del nostre sistema de llibertats públiques

Altres pràctiques cobreixen avui aquesta necessitat espiritual que sembla compel.lir als ciutadans a creure en la màgia. Fe en el tarot, en “una energia”, en horòscops, en “no sé que hi ha però hi ha quelcom”, budistes, adeptes a teràpies espirituals, energies positives, cienciologistes, o moderns gaistes que creuen en la “mare terra”, etc.. Tot això tot just arriba a encobrir un fenomen que tinc per diàfan: O la gent no creu en déu, entès com el Yahvé judeo-cristià o, si ho fa, volen seguir a Jesús y volen fer-ho sense intermediaris, com en els orígens del cristianisme. Els bisbes van perdent credibilitat cada cop mes ràpid, la qual cosa es tradueix, com podem veure, en una major virulència i agitació del nucli mes dur: opusdeistes, legionaris de crist, kikos, neocatecumenistes, cristians renascuts i una llista cada cop mes nodrida de sectes cristianes, beneïdes per l’església i ferotgement combatents als canvis socials, sexuals, espirituals, científics… que avui es multipliquen a les societats modernes occidentals com en el seu temps es va estendre el racionalisme, o el liberalisme, o el marxisme, o el sufragi universal.

Un cop el càrtel sacerdotal europeu (cardenals, imams, bisbes, etc..) s’adoni de fins a quin punt es troba en procés d’eliminació com a grup de pressió d’una certa influència en la societat moderna d’aquest continent, no dubtarà ni un instant en unir-se sota la mateixa bandera, acostant la creu a la mitja lluna d’una forma històricament inèdita.

Assistirem en un futur molt proper al principi d’aquest procés. Segurament seran encara tímids intents d’aproximació. Una cosa com ara declaracions públiques de recolzament davant un intent concret que enfronti a un dels dos grups amb una nova llei, una nova línia d’investigació científica… Quelcom que sigui suficientment polèmic encara entre la ciutadania com per emmascarar la pàtina decimonònica que envernissa qualsevol entrebanc a nous avanços socials o científics. Un gest de comprensió moral...

De nosaltres, de la nostra capacitat de perspectiva i de resistència en dependrà seu èxit.



El cártel sacerdotal europeo.

Tal vez es una apreciación mía, pero parece que cada vez más, la herencia del racionalismo posrenacentista va cobrando poco a poco forma en Europa en forma de escepticismo religioso, entendido no sólo como el cuestionamiento moral de las creencias espirituales, sino principalmente, como el abandono de las prácticas religiosas organizadas y controladas por la jerarquía. El desapego de la sociedad a la iglesia heterodoxamente entendida, bien por un convencimiento combatientemente ateo, bien por una indolencia agnóstica hedonista, bien por una completa falta de sintonía con la nomenclatura cristiana, alimenta el laicismo, el enemigo de nuestros capos espirituales.

También el Islam, la otra principal religión del libro, emergente hoy en Europa por la llegada de nuevos habitantes, verá mermada muy pronto su influencia por un fenómeno irremediable: Las nuevas generaciones no podrán asimilar el camino que les lleve desde prácticas criptomedievalistas hasta la moderna sociedad de consumo, con su libertad de comportamientos. Y la mayoría, integrando consumo, tecnología y libertad de pensamiento en un único modelo, abandonará la práctica activa de una religión que no podrá acercarse, ni de lejos, a conjugar su vida cotidiana con el dogma de fe. Aunque siempre quedará un poso de creyentes, en una posición de quasi-esquizofrenia moral, cuya viñeta ilustrada los podría dibujar con un ojo fijo en el Corán y el otro en las minifaldas (o lecturas, o amistades, o trabajos, o universidades…) de sus mujeres e hijas, emancipadas gracias a la inmersión educativa obligatoria de nuestro sistema de libertades públicas.

Otras practicas cubren hoy día esa necesidad espiritual que parece compeler a los ciudadanos a creer en la magia. Fe en el tarot, en “una energía”, en horóscopos, en que “no se que hay pero hay algo”, budistas, adeptos a las terapias espirituales, energías positivas, cienciologistas, o modernos gaistas que creen en la “madre tierra”, etc.. Todo ello apenas alcanza a encubrir un fenómeno que se me antoja diáfano: O la gente no cree en dios entendido como el Yahvé judeo-cristiano, o, si lo hace, quiere seguir a Jesús y quiere hacerlo sin intermediarios, como en el origen del cristianismo. Los obispos van perdiendo credibilidad a marchas forzadas, lo cual, como podemos ver, se traduce en una mayor virulencia y agitación del núcleo más duro: opusdeistas, legionarios de cristo, kikos, neocatecumenistas, cristianos renacidos, y una lista cada vez más nutrida de sectas cristianas, bendecidas por la iglesia, y ferozmente combatientes a los cambios sociales, sexuales, espirituales, científicos… que hoy se multiplican en las sociedades modernas occidentales como en su tiempo se extendió el racionalismo o el liberalismo, o el marxismo, o el sufragio universal.

Una vez el cártel sacerdotal europeo (cardenales, imanes, obispos, etc..) se de cuenta de hasta que punto se encuentra en proceso de eliminación como grupo de presión de una cierta influencia en la sociedad moderna de este continente, no va a dudar ni un instante en unirse bajo la misma bandera, acercando la cruz a la media luna de un modo históricamente inédito.

Vamos a asistir en un futuro muy próximo al principio de éste proceso. Seguramente serán aún tímidos intentos de aproximación. Algo así como declaraciones públicas de apoyo ante un problema concreto que enfrente a uno de los dos grupos con una nueva ley, una nueva línea de investigación científica… Una cuestión que sea lo suficientemente polémico todavía entre la ciudadanía como para enmascarar la pátina decimonónica que barniza cualquier traba a nuevos avances sociales o científicos... Un gesto de comprensión moral…

De nosotros, de nuestra capacidad de perspectiva y de resistencia dependerá su éxito.